Om forskriften og hvem den vil gjelde for 

Forskrift om forbud mot utslipp av kloakk fra fritidsbåter i Oslofjorden vil gjelde fra 1. juli 2024.  

 Forskriften gjelder for alle fritidsbåter opp til 24 meter som anvendes utenfor næringsvirksomhet.  

Etter forskriften er det båtfører som er ansvarlig for å overholde regelverket. Båtfører er den som har rett til å bruke fritidsbåten når båten seiler i Oslofjorden. Båtfører kan være fritidsbåtens eier, noen som leier båten eller som på andre måter har rett til å bruke fritidsbåten. 

Forskriftens unntak 

Det er gitt unntak i forskriften for fritidsbåter som er kategorisert som vernet eller fredet av Riksantikvaren. At fritidsbåten er av eldre dato er ikke tilstrekkelig for unntak. 

Det er også gitt et unntak i de tilfeller hvor det skjer kloakkutslipp som følge av skade på fartøy eller utstyr hvis båteier eller fører har tatt nødvendige forholdsregler både før og etter at skaden oppstod, for å forhindre eller begrense utslippet mest mulig.  

Forskriftens krav 

Forskriften inneholder ett krav til eierne av fritidsbåter, som er at det nå blir forbudt å slippe ut kloakk fra fritidsbåtens toalett når båten oppholder seg i Oslofjorden.  

Tidligere var forbudsgrensen 300 meter fra fastland og øyer, men med den nye forskriften skal det innføres en forbudssone i hele Oslofjorden.   

Alternativet til å tømme i sjøen er at det må brukes mottaksanlegg for kloakk.  

Forbudet er generelt og innebærer at fritidsbåteierne ikke trenger å foreta seg noe annet enn unnlate å tømme kloakk fra fritidsbåtens toalett i Oslofjorden.  

Ombygging av fritidsbåter 

Selv om det ikke er et krav etter forskriften, kan det være noen båteiere som likevel har et ønske om å bygge om fritidsbåten sin for å kunne tømme i tilgjengelige mottaksanlegg. Behovet for ombygging av fritidsbåten vil avhenge av når fritidsbåten er satt på markedet.  

En fritidsbåt som er satt på markedet før 16. juni 1998, vil som utgangspunkt verken ha en oppsamlingstank eller avløpstilkobling som gjør at kloakken kan tømmes i egnet anlegg. En fritidsbåteier med en eldre båt må derfor installere både oppsamlingstank og avløpstilkobling for å kunne tømme fritidsbåtens toalett. 

En fritidsbåt som er satt på markedet fra og med 16. juni 1998, vil som regel ha en oppsamlingstank, men fritidsbåten må bygges om til å kunne tømme kloakken i et mottaksanlegg. En slik fritidsbåt vil trenge avløpstilkobling slik at kloakken kan suges ut, og tømmes i et mottaksanlegg.  

Fritidsbåter som er satt på markedet fra og med 1. januar 2006, vil i utgangspunktet ha alt av utstyr i orden, både oppsamlingstak og mulighet for å koble seg til et mottaksanlegg, og vil ikke trenge ombygging for å kunne tilfredsstille forskriften. 

Det understrekes at ombygging er ikke et krav etter forskriften, men et alternativ for de fritidsbåteierne som ønsker å benytte seg av toalettet når de ferdes ute i Oslofjorden. Om det er ønskelig å bruke fritidsbåtens toalett når det seiles i Oslofjorden, er det nødvendig med ombygging av fritidsbåten. 

Det er ikke mulig å spesifisere kostnadene ved ombygging, ettersom kostnaden vil avhenge av alder og type båt. For de eldste båtene kan ombyggingene bli omfattende, og dermed også kostbare.