Av disse vil fem personer få medaljen i gull, mens 14 personer får medaljen i sølv.

Bakgrunn

Regjeringen vedtok i regjeringskonferanse 17. november 2011 at regjeringens hovedtilnærming for å minnes drepte, overlevende, hjelpemannskaper og frivillige er å opprette to minnesmerker. Individuell heder skulle vurderes innenfor gjeldende ordninger.

Sjøfartsdirektoratet er delegert innstillingsmyndighet fra Nærings- og handelsdepartementet for medaljen for edel dåd, mens vedtak om tildeling fattes av Kongen i statsråd. Pr 1.juni var det kommet inn forslag på 54 navngitte personer som bidro i redningsarbeidet ved Utøya i forbindelse med terroraksjonen 22.juli.

Om medaljen

Medaljen for edel dåd utdeles ifølge statuttene som belønning for "utvist hederlig forhold ved redning av menneskeliv eller annen likeartet dåd som har medført fare for redningsmannens liv", og medaljen i gull er rangert som nummer sju av de norske dekorasjonene. Medaljen i sølv er rangert som nummer 13.

Medaljen henger meget høyt, og det vesentligste vilkåret for tildeling er at vedkommende frivillig har utsatt sitt eget liv for fare ved redningen eller forsøket på redning. Medaljen har blant annet tidligere vært delt ut i forbindelse med Åsta- og Alexander Kielland-ulykkene.Ved disse to hendelsene ble medaljen delt ut i sølv. Sist gang medaljen ble delt ut i gull var på 1930-tallet.

Vurderingene

Sjøfartsdirektoratet har vurdert de innkomne forslagene etter de gitte retningslinjene for medaljen. Saksbehandlingen har vært basert på de innkomne opplysningene. I tillegg har direktoratet fått bistand fra Kripos til å vurdere hvorvidt personene som er foreslått har utsatt seg for en tilstrekkelig grad av fare til å kunne kvalifisere til mottakelse av medaljen for edel dåd.

Med grunnlag i kriteriene for medaljen for edel dåd, deltok samtlige av de 19 personene som mottar medaljen i redningsarbeidet fra båt ved Utøya. Disse er vurdert å ha tatt seg ut på sjøen og utøvet en redningsinnsats mens gjerningsmannen enda ikke var pågrepet. De som er nominert til medaljen i gull er også blitt skutt etter. Dette medfører bl.a. at personer som har gjort innsats på landsiden ikke kvalifiserer på grunn av at graden av fare er vurdert ikke å oppfylle vilkårene til denne utmerkelsen.

De som får medaljen er:

Medaljen i gull:

Oddvar Hansen, Otto Kristian Løvik, Lill Hege Nilsen, Jørn Øverby og Erik Martinsen Øvergaard.

Medaljen i sølv:

Lise Berit Aronsen, Thomas Cordtsen, Kjersti Buer Dolve, Sjur Harald Dolve, Marcel Gleffe, Bjørn Kasper Ilaug, Allan Søndergaard Jensen, Bjørn Juvet, Terje Bergan Lien, Christer Lillestrøm, Sissel Martinsen, Ole Johan Simonsen, Julien Lucien Bernard Sué og Helge Gjerløw Wettre.

Fem års frist

Det er en fem års frist fra og med hendelsen for å foreslå kandidater til medaljen. Flere personer kan bli foreslått til medaljen på et senere tidspunkt, for eksempel som følge av den kommende utdelingen av medaljen, rettssaken mot gjerningsmannen eller 22. juli-kommisjonens rapport.

Linker:

Hvordan sende inn forslag til edel dåd

Veiledning og vilkår for tildeling av edel dåd (pdf)