Sjøfartsdirektoratet, Kystverket, DSB og Troms politidistrikt, har sammen med andre aktører samarbeidet tett om oppfølgingen av lasteskipet RUBY.

Bakgrunn: Skip i nødhavn i Tromsø (Pressemelding utstedt av politiet)

Status Sjøfartsdirektorat: 

Sjøfartsdirektoratet gjennomførte tirsdag 3. september en havnestatskontroll (tilsyn med utenlandsk fartøy i norsk havn) på lasteskipet RUBY. Som en følge av tilbakeholdelsen, og de pålegg som er gitt knyttet til skadene på skipet, vil også direktoratet ha en rolle i den videre oppfølgingen av skipet. 

For direktoratet er det viktig å påpeke at skipet, slik det ligger nå, ikke utgjør en større risiko enn når det har vært i normal operasjon/seilas. Skipet er godkjent for å føre denne type last.

Sjøfartsdirektoratet vil ha videre dialog med flaggstaten Malta knyttet til de vurderingene de nå vil gjøre for hva som skjer videre med skipet. Det er flaggstat (Malta), samt delegert klasseselskap (DNV), som tar vurderingene om det skal utføres arbeid på skipet der det ligger, eller ikke. Gitt skipets last og plassering, vil det være naturlig at både Sjøfartsdirektoratet og andre offentlige myndigheter er tett på de vurderingene som flaggstaten eventuelt kommer med. Vår prioritet er sikkerhet.

Status Kystverket:

Kystverket har pålagt fartøyet å ha slepebåt på stedet. Det er også opprettet en sikkerhetssone på 500 meter rundt fartøyet.

Kystverkets sjøtrafikksentral i Vardø overvåker trafikken i området.

Status DSB:

DSB bidrar med faglige råd inn i arbeidet som gjøres av sjøfartsmyndighetene når det gjelder risikovurderinger knyttet til at fartøyet kan repareres på en trygg måte der sikkerheten til befolkningen er ivaretatt.

Skipet er ført til oppankringssted, ca. 3 km sørøst for Vannøy, Karlsøy kommune. Denne avstanden anses som tilstrekkelig. Vårt hovedfokus er sikkerheten til befolkningen.  

DSB sin myndighetsrolle for farlige stoffer utledes av brann- og eksplosjonsvernloven. DSB er fag- forvaltnings- og tilsynsmyndighet for sikker håndtering av ammoniumnitrat på land både ut ifra et sikkerhets- og sikringsperspektiv. Loven gjelder ikke på norske skip som er i ordinær drift – dette reguleres av sjøfartslovgivningen.  

Status Troms politidistrikt:

Troms politidistrikt har ledet håndteringen og koordinert arbeidet med de ulike fagmyndighetene for å flytte lasteskipet fra Tromsø by til nåværende oppankringssted. Ansvaret for den videre oppfølgingen av skipet ligger nå hos Kystverket og Sjøfartsdirektoratet. Politiet vil bistå. 

Medie- og pressehenvendelser:

Sjøfartsdirektoratet:

  • Dag Inge Aarhus, kommunikasjonsdirektør
    957 41 729
    DIA@sdir.no

  • Marit Nilsen, kommunikasjonsrådgiver
    951 48 127
    MANI@sdir.no

Kystverket:

  • Ståle Sveinungsen, leder Vardø sjøtrafikksentral/NOR VTS
    957 66 884

DSB:

Troms politidistrikt

  • Pressevakt: 990 96 455