MARITIM UKE: Seminaret tiltrakk seg spesielt aktører fra fiskeri- og oppdrettsnæringen, og viste at det er en økende interesse for å forbedre sikkerheten i denne utsatte fartøygruppa.  
 
- Læring av egne og andres hendelser er viktig for å forhindre ulykker. Erfaringsutveksling som dette er ekstremt nyttig, og vi er glade for at så mange deltar i dag, uttalte konstituert sjøfartsdirektør Alf Tore Sørheim i etterkant av seminaret.  
 
Seminaret er en videreføring av en tilsynskampanje som Sjøfartsdirektoratet gjennomførte høsten 2023, der mange alvorlige forhold på mindre arbeidsbåter ble avdekket. Kampanjen resulterte i nærmere 900 pålegg. Kampanjen har så langt ført til flere positive endringer.
 
- Rederiene har blitt bedre til å dra lærdom av hverandre. Det har blitt jobbet godt med å lukke pålegg og forbedre sikkerheten om bord. Sikkerheten blir bedre når alle jobber sammen og medvirker i å lage prosedyrer og risikovurderinger som alle kjenner seg igjen i, sier senioringeniør i Sjøfartsdirektoratet, Birthe Lill Eskevik. 
 
Under seminaret presenterte Ingunn Marie Holmen og Trine Thorvaldsen, forskere ved SINTEF Ocean, sine funn innen helse, arbeidsmiljø og sikkerhet i havbruksnæringen. De understreket det akutte behovet for forbedringer. 
 
- Alt for mange i havnæringene omkommer eller blir alvorlig skadet på jobb. Det er uakseptabelt, og som forskere kan vi bidra med ny kunnskap som grunnlag for målrettede tiltak, oppsummerte Holmen og Thorvaldsen.

Delte erfaringer

Lærøy Havbruk Service og Frøy AS delte erfaringer fra hendelser i sine selskaper. Videre presenterte Salmar sitt arbeid med sikkerhetsstyringssystemer for fartøy.
 
- Det som skjer med noen, kan like gjerne skje med andre.  Nå er det viktig at vi som har deltatt på seminaret formidler det vi har hørt her i dag videre til alle som jobber om bord, sa Jarle Nyvoll fra Frøy AS. 
 
Arrangementet ble avsluttet med en panelsamtale, der det var bred forståelse for at kontinuerlig læring og deling av erfaringer er nøkkelen til å forbedre sikkerheten om bord på mindre arbeidsbåter.
 
 Sjøfartsdirektoratet ønsker å fremme en kultur der deling av kunnskap om feil og ulykker er trygt. Dette er viktig for å nå nullvisjonen om at ingen skal miste livet på sjøen.
Fra venstre: Hilde Flåten fra Sjømat Norge, konstituert sjøfartsdirektør Alf Tore Sørheim og Birthe Lill Eskevik fra Sjøfartsdirektoratet er fornøyde med det gode oppmøtet.
Fra venstre: Hilde Flåten fra Sjømat Norge, konstituert sjøfartsdirektør Alf Tore Sørheim og Birthe Lill Eskevik fra Sjøfartsdirektoratet er fornøyde med det gode oppmøtet. Foto: Sjøfartsdirektoratet

 

- Ingen vil ha ulykker, men ulykker skjer jo. Det viktige er å lære og å være forberedt. En trygg og sikker arbeidsplass er noe vi skaper sammen, og målet er en lærende kultur, avsluttet Birthe Lill Eskevik.