Det er for tidlig å konkludere om årsakene i disse siste ulykkene, men Sjøfartsdirektoratet vil oppfordre til økt aktsomhet. Spesielt i mørket.

– Vi har mange fine sensommer- og høstkvelder foran oss hvor båtlivet kan nytes til det fulle. Det er i den forbindelse viktig å huske at det fremover blir tidligere mørkt om kvelden og at nettene ofte er mørkere. Sjøfartsdirektoratet vil derfor minne om at navigering i nedsatt sikt og mørket kan være utfordrende, og krever at båtførere er ekstra aktsomme. Farten må reduseres og blikket løftes, sier konstituert sjøfartsdirektør Alf Tore Sørheim.

Konstituert Sjøfartsdirektør Alf Tore Sørheim
Konstituert Sjøfartsdirektør Alf Tore Sørheim Foto: Helga Maria Sulen Sund

Det er viktig å merke seg at skumring ofte er like risikabelt å navigere i som mørke. Da tror man ofte at sikten er god og navigerer som man ville gjort i dagslys. Lysforhold ved skumring gjør at det er fort gjort å tolke landformasjoner og omgivelsene feil. Det er også vanskeligere å se andre fartøy og objekter i vannet.

Sjøfartsdirektoratet vil til slutt minne om at fartøy som ferdes i nedsatt sikt eller mørket skal være utstyrt med lanterner i henhold til sjøveisreglene. Dette gjelder også små fritidsfartøy som kajakker og vannscootere. Lanterner bidrar til å redusere risikoen for sammenstøt ved å gjøre det lettere for andre båtførere å se deg og forstå hvordan båten din beveger seg i mørket eller ved dårlig sikt.

– Vi ønsker båtfolket en trygg og god sensommer på sjøen. Minner også om viktigheten av å bruke flytevest, og her er det kanskje spesielt menn som må bli flinkere, påpeker sjøfartsdirektøren.