FRITIDSFARTØY: Blant de 14 omkom åtte som følge av fall til sjø, av ulike årsaker. Fire av disse falt i sjøen mens båten var fortøyd. Dette viser at selv tilsynelatende trygge områder kan være farlige.

Leder for seksjon for fritidsfartøy, Petter Andre Søreng.
Leder for seksjon for fritidsfartøy, Petter Andre Søreng. Foto: Torbein Kvil Gamst / Sjøfartsdirektoratet

– Tragiske ulykker som dette kan forebygges dersom man tenker sikkerhet først og lager seg gode rutiner, også når man oppholder seg i havn. Sjøfartsdirektoratet oppfordrer til at redningsvesten tas på så tidlig som mulig, helst før man går om bord i båten. Skulle man være uheldig og havne i vannet, er det viktig med en solid leider både i havn og båt som gjør at man raskest mulig kan komme seg opp av det kalde vannet, sier leder for seksjon for fritidsfartøy, Petter Andre Søreng.

Fire personer falt over bord mens båten var i bruk. Alle disse var alene i båten da ulykken inntraff.

Sikkerhetsutstyr og promille

Manglende bruk av sikkerhetsutstyr kan få fatale konsekvenser. En dødmannsknapp som kutter motorkraften dersom båtfører faller over bord kan være forskjellen mellom liv og død, og potensielt være like viktig som en redningsvest.

Skulle uhellet først være ute og man faller i sjøen er det viktig å få kommunisert at man trenger hjelp. Er man alene på sjøen, er det desto viktigere med håndholdt kommunikasjonsutstyr for å tilkalle nødhjelp.

Det er også viktig at båtfører er edru. Tallene over tid viser dessverre at en betydelig andel av de som omkommer i ulykker med fritidsbåt har høy promille.

Uvanlig mange dødsfall etter kantring med kajakk

Båtlivsundersøkelsen fra 2023 viser at veksten i antall fritidsbåter er størst for båtsegmentet kano og kajakk, og antallet har tredoblet seg fra første måling i 2011.

Med flere som ferdes i kano og kajakk, øker også risikoen for drukningsulykker. I første halvdel av 2024 omkom tre personer etter kantring med kajakk. Dette tallet er uvanlig høyt, og det understreker viktigheten av å ha riktig opplæring og utstyr. 

Sjøfartsdirektoratet oppfordrer alle som ønsker å ta i bruk kajakk og kano til å melde seg på våttkortkurs. Norges Padleforbund informerer på sine nettsider at de har registrert 200 000 våttkort, og at stadig flere tar kurset.

Målet med våttkort er å sikre nødvendig kompetanse, slik at padlere skal oppleve aktiviteten som trygg og motiverende.

Løft blikket og vær våken

Dødsulykkene i første halvår av 2024 viser at det fortsatt er mye som kan gjøres for å bedre sikkerheten i norske farvann. Ved å fokusere på forebygging, opplæring og riktig bruk av sikkerhetsutstyr, kan vi redusere antallet dødsfall og gjøre båtlivet tryggere for alle.

Sjøfartsdirektoratet oppfordrer alle som ferdes i båt til å løfte blikket, være våkne og bli flinkere til å ta mer bevisste valg når de ferdes på og ved sjøen. Dette får også økt fokus gjennom den pågående Løft blikket-kampanjen, som er et samarbeid mellom Sjøfartsdirektoratet, Kystverket og Redningsselskapet.

– Med økt bevissthet og oppmerksomhet på sjøen bidrar alle til en trygg båtsommer, både for seg selv og andre, sier Søreng.